Ned McGowan

foto Ned McGowan Ned McGowan studeerde fluit en compositie aan het Cleveland Institute of Music en aan het San Francisco Conservatory of Music. Hij woont in Amsterdam sinds 1994 en daar vervolgde hij zijn studie o.l.v. Anne La Berge (eigentijds fluitrepertoire en de zgn. 'extended techniques') en Rafael Reina (compositie en Karnatische theorie).

Als solist gaf hij concerten in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, IsraŽl en de Verenigde Staten. Daarnaast trad hij op met o.a. de Scapino Dance Company, MusikFabrik, Gene Carl Band en TONK. Als fluitdocent gaf hij masterclasses extended techniques en niet-traditionele klanken aan vele universiteiten en conservatoria in de Verenigde Staten en Nederland. Ook is hij hoofdvakdocent aan het DJAM Opleiding voor Jazz en Lichte Muziek te Amsterdam.

Als componist en improviserend musicus heeft Ned McGowan een stijl ontwikkeld waarin elementen van de Westerse klassieke muziek, jazz en de Karnatische traditie (Zuid-India) samenkomen. Zijn solostuk voor fluit, Moonrise, was gekozen voor de finale van de Gaudeamus Prijs 1999. Zijn werk voor ensemble Melting Igloos was geselecteerd voor de Gaudeamusprijs 2000.

Ned McGowan volgde in september 2000 Jos Zwaanenburg op als directeur van de Stichting Huygens-Fokker. In augustus 2005 werd hij daarin opgevolgd door Samuel Vriezen.

Ned organiseert de concertreeks The Karnatic Lab in de Badcuyp te Amsterdam. Dit is een experimenteel podium waar microtonaliteit ťťn van de belangrijke aspecten is. Onlangs richtte hij een een nieuwe groep op, Gandhi Bazaar.

Websites