Software

Scala

Software van Manuel Op de Coul

Scala is een krachtig softwareprogramma voor het experimenteren met muzikale stemmingen, zoals de 'just intonation' toonladders, gelijkzwevende en historische temperaturen, microtonale en macrotonale toonladders, en niet-Westerse toonschalen. Het kan toonschalen vervaardigen, bewerken, vergelijken, analyseren en opslaan, maar ook elektronische instrumenten stemmen, MIDI bestanden generen en stemmingen omzetten. Dit alles is geïntegreerd in één enkele toepassing met een brede diversiteit aan wiskundige routines en methodes om toonschalen te creëren. Scala is ideaal voor het exploreren van stemmingen en om bekend te worden met aanverwante mogelijkheden. Bovendien is een uitgebreide bibliotheek van toonschalen vrij toegankelijk, welke kan worden gebruikt bij het analyseren en creëren van muziek.

Lees meer op de speciale Scala website waar u de software kunt downloaden.

Neem contact op met Manuel Op de Coul, de programmeur van Scala.

 

31-tone tuner

Dit is een eenvoudig digitaal stemapparaat voor professionele musici om de juiste tonen van het getempereerde 31-toonssyteem te vinden op een conventioneel 12-tonig muziekinstrument. De feedback kan Stichting Huygens-Fokker hopelijk helpen met het verzamelen van informatie over de technische mogelijkheden van instrumenten waarmee een handboek voor componisten samengesteld kan worden zodat componisten de speelbaarheid (en daarmee tevens de uitvoeringskwaliteit) van hun nieuwe 31-toonswerken kunnen verbeteren.

Zolang de software voor deze toepassing nog niet is ontwikkeld kan het computerprogramma Scala relatief eenvoudig als 31-tone tuner ingezet worden. Om dit te gebruiken moet eerst de software gedownload worden. Vergeet daarbij tevens niet de GTK+ tool op de computer te installeren. Om de 31-toonsafstanden te laten klinken moet dit (klik hierop rechts en selecteer 'Doel opslaan als') kleine bestand op uw computer gezet worden (het liefst in de map van Scala). Druk daarna onder 'Bestand' van het programma op 'Open'. Zoek en selecteer vervolgens fokker_31.scl en druk op 'OK'. Druk nu op 'Speel' ('Play') en een met de muis bespeelbaar keyboard met 31 tonen verschijnt in een nieuw venster.

Selecteer nu bij 'Notatiesysteem' de optie E31 om de juiste toonhoogtes en notatie weer te geven. Tips: 1) Bij 'Aantal octaven' kan het keyboard uitgebreid worden. 2) Onderaan bij 'Verschuif' kan de basis-C hoger of lager verlegd worden op het keyboard. 3) Klik tweemaal op de blauwe balk bovenaan om het venster maximaal weer te geven. 4) Houd met uw vinger de Shift-toets ingedrukt en klik met de muis op een keyboardtoets om een toon wel of niet aan te houden en meerdere tonen toe te voegen.

5) De klank van de sample kan worden veranderd. Klik op 'Clarinet' en wijzig MIDI-kanaal 72 naar keuze.

 

Plug-ins

Plugins van componist Danny de Graan:

F-organ plugin

Deze plugin bootst het microtonale 31-toonsorgel van Adriaan Fokker na. De plugin is gemaakt voor componisten die willen componeren voor het Fokker-orgel en een referentiekader nodig hebben via hun plugin host. Het is gemaakt om met 3 midikanalen te werken, daarom dient uw plugin host 'multichannel plugins' aan te kunnen. De meeste kunnen dit wel, alhoewel Ableton Live 7 momenteel nog niet werkt.

Dit is een plugin (VST, AU or RTAS) voor mac osx. Systeem vereisten: Mac PPC en Intel computers draaiende op OS X 10.3.9 of nieuwer. Men moet de free Pluggo Runtime downloaden om de plugin te kunnen laten werken.

Download Forgan plugin

Download Forgan light plugin  (lagere CPU)

 

F-organ stand-alone

Dit programma bootst het microtonale 31-toonsorgel van Adriaan Fokker na. Het programma is gemaakt voor componisten die willen componeren voor het Fokker-orgel en een referentiekader nodig hebben. Wanneer uw software geen (multichannel) plugins ondersteunt dan kunt u het op de achtergrond draaien en de de IAC driver op uw mac gebruiken om een verbinding te maken.

Systeem vereisten: Mac PPC en Intel computers draaiende op OS X 10.3.9 of nieuwer.

Download Forgan

Download Forgan light  (lagere CPU)

 

Kom in contact met de maker van de F-organ software of bezoek zijn website.

 

Sibelius en Finale plugins

De stichting werkt aan plugins voor Sibelius en Finale om digitale 31-toonspartituren direct op het Fokker-orgel te kunnen laten uitvoeren. Het zal echter nog enige tijd vergen voordat dit gerealiseerd is.

 

MIDI-specificaties Fokker-orgel

Voor componisten die met behulp van het softwareprogramma Scala of F-organ voor het Fokker-orgel willen componeren is het belangrijk om te weten hoe de MIDI van het instrument is ingedeeld. Het Fokker-orgel kan bestuurd worden via drie verschillende MIDI-systemen, die met een draaiknop op de speeltafel gewisseld kunnen worden. Klik hier om een overzicht met de MIDI-specificaties te bekijken.