Activiteiten

Nu de renovatie van het Fokker-orgel is voltooid en het instrument is geplaatst in de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, vinden er diverse activiteiten plaats rond dit unieke 31-toonsorgel.

Concerten

De komende jaren wil Stichting Huygens-Fokker het Fokker-orgel regelmatig ten gehore brengen, tijdens verschillende concerten. Het Fokker-orgel is immers hèt pronkstuk van de stichting, waar vanaf 2009 veel nieuwe werken voor gecomponeerd zullen worden.

De concerten van het Fokker-orgel kunnen solo-concerten zijn, maar ook concerten in combinatie met een ensemble.

Workshops Fokker-orgel

Het Fokker-orgel is uniek in zijn soort. Met name de toetsen van het instrument zijn zeer bijzonder, maar vereisen enige oefening. Om organisten de kans te bieden dit unieke instrument te leren kennen, zal Stichting Huygens-Fokker workshops gaan organiseren voor professionele organisten. Zo leren zij in de praktijk meer over microtonale muziek en maken zij kennis met de bijzondere mogelijkheden van het Fokker-orgel.

Kennismakingsles basisonderwijs

Voor kinderen tot 13 jaar zal de stichting een wekelijkse activiteit rond het Fokker-orgel ontwikkelen, in samenwerking met het Muziekgebouw aan 't IJ. Via een voor kinderen aantrekkelijke toetsentafel, waarbij elke toets correspondeert met een computergestuurde preset, kan het orgel eenvoudig aangestuurd worden. Hierdoor ontdekken ze nieuwe klanken en experimenteren ze met de schoonheid van microtonale harmonieën. Het vroeg kennis laten maken van kinderen met microtonaliteit tijdens deze kennismakingslessen is voor Stichting Huygens-Fokker van essentieel belang.

Lezingen

Stichting Huygens-Fokker wil graag kennis over microtonale muziek verspreiden. Daarom zal de stichting lezingen organiseren in onder andere de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, waarbij onder meer een historisch overzicht van de microtonaliteit zal worden gegeven. Deze lezingen kunnen ook in de vorm van een 'lecture performances' gegeven worden, waarbij een uitvoerder aanwezig is die live demonstraties van muziek kan geven op het Fokker-orgel. Tevens zal Stichting Huygens-Fokker op het derde deck van het Muziekgebouw inleidingen geven op de orgelconcerten die zij organiseert in de BAM Zaal.