Instrumenten

Het hoofdstuk Instrumenten geeft een overzicht van de verschillende speciale instrumenten die zijn ontwikkeld om microtonale muziek nauwkeurig tot klinken te kunnen brengen. Deze instrumenten zijn voor musici, componisten en publiek onontbeerlijk om de juiste indruk te krijgen van microtonaliteit. Op verschillende pagina's en subpagina's is informatie te vinden over de meest uiteenlopende microtonale instrumenten, zowel historische als nieuwe instrumenten.

Op de pagina Fokker-orgel komt u veel te weten over ons belangrijkste microtonale instrument dat te bewonderen is in de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Hier is tevens een link te vinden die verwijst naar de subpagina over de omvangrijke renovatie van het Fokker-orgel door orgelbouwer Pels en Van Leeuwen.

Onder Instrumenten Huygens-Fokker vindt u informatie over de overige instrumenten die in het bezit zijn van onze stichting en al dan niet te beluisteren zijn tijdens onze concerten.

De pagina Microtonale instrumenten en de daarbij behorende subpagina's, geven een algemeen overzicht van allerlei instrumenten die niet in het bezit zijn van de stichting, maar wel interessant zijn te vermelden als microtonaal instrument. Deze informatie zal naar verwachting de komende tijd flink uitbreiden, nu er in de 21ste eeuw grote behoefte is ontstaan aan andere harmonieën en klanken.

Aan alle geïnteresseerden dus het advies om ook deze subpagina's goed in de gaten te blijven houden!