The Interval Chamber

Het ensemble The Interval Chamber werd opgericht in 1996 en bestaat uit
Josep Vicent (slagwerk en directie),
Janice Jackson (sopraan),
Eelco Beinema (cello),
Jos Zwaanenburg (fluit),
Mark Haanstra (contrabas, basgitaar),
Lorenzo Ferrandiz (slagwerk),
Gustavo Gimeno (slagwerk),
Ernest Rombout (hobo),
Susanna Borsch (blokfluit),
Gijs Levelt (trompet),
Stefanie Liedtke (fagot),
Ruben Sanderse (altviool), en
Monica Germino (viool).

De leden ontmoetten elkaar in april 1996 bij de bestudering en uitvoering van de muziek van Rafael Reina. Zij besloten zich vanaf dat moment als The Interval Chamber te presenteren; een ensemble van jonge musici, gespecialiseerd in microtonale muziek en geïnteresseerd in de invloed van niet-westerse klassieke muziek op de hedendaagse westerse muziek. Net als de overige musici, heeft ook dirigent Josep Vicent zijn sporen in de hedendaagse muziek al ruimschoots verdiend. Dit is noodzakelijk, want het instuderen van microtonale muziek vraagt veel extra energie: er moeten niet alleen speciale speeltechnieken worden ontwikkeld, maar vooral het gehoor moet worden getraind in het onderscheiden van zeer kleine intervallen.

De staat van dienst van The Interval Chamber is opmerkelijk te noemen. De nu volgende uitvoeringen kunnen als belangrijkste worden aangemerkt:

 • Maart 1997; Concert in de IJsbreker met werken James Wood, Giacinto Scelsi, Rafael Reina, André Douw en Tan Dun. Driedaags seminar in het Amsterdams Conservatorium waarin James Wood naast verschillende leden van het Chamber participeerden.
 • September 1997; Binnen de Gaudeamusweek concert van het Interval Chamber met werken van jonge Spaanse componisten.
 • Mei 1998; Concerten met Spaanse componisten in samenwerking met Gaudeamus en het CDMC (Centro para la difusión de la musica contemporanea).
 • Juli 1998; Gekozen als het uitvoerende ensemble tijdens het tweede internationale blokfluitfestival, georganiseerd door de IJsbreker en Walter van Hauwe. Diverse werken werden in première gebracht.
 • Augustus 1998; Tournee door Spanje met het multimediaspektakel "Poeta en Nueva York", met de zangeres Jannie Pranger, van de componist Rafael Reina. De première vond plaats in het festival "Níts de la Mediterranea".
 • Uitvoeringen tijdens de week "Religieuze muziek in Haarlem" met werken van Aziatische en Europese componisten.
 • Diverse concerten met muziek van niet-westerse componisten en/of stijlen; Chinese componisten woonachtig in de VS, Britse componisten met Indiase en Indonesische invloeden, Franse componisten die beïnvloed zijn door muziek van Tahiti en Senegal.
 • Opname van de CD-ROM "Vallend Stof" van Hans Asselbergs.
 • Tournee van de opera "Wölfli, a journey into chaos" van Rafael Reina in coproductie met de Healing theater (Keulen). In de volgende steden uitvoeringen; Keulen, Bonn, Düsseldorf, Dortmund, Mannheim, Remscheid, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg.
 • November 1999; twee concerten met werken van Catalaanse componisten. Er staan nog een aantal projecten op stapel zoals o.a.:
 • Uitvoeringen van de Opera Wölfli in Duitsland, Nederland, Spanje en Portugal.
 • Multimedia-programma (Anachronisme).
 • Juli 2001, Spaans, Nederlands en Cubaans programma (3 concerten) in het Festival de Musica Contemporanea Cubana in Cuba.
 • Februari 2002, Cubaans festival 'Muziek van na de revolutie' in Nederland.

Naast het geven van concerten heeft de groep als doel het organiseren van masterclasses, opzetten van projecten in samenwerking met conservatoria en de stimulering van de bouw van microtonale instrumenten.

De vaste dirigent Josep Vicent werd in 1970 in Altea (Spanje) geboren en studeerde slagwerk en orkestdirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zijn studie aan het Conservatorio Oscar Esplá de Alicante sloot hij met lof af. Sinds 1992 treedt hij regelmatig als slagwerker op bij het Concertgebouworkest. Hij is artistiek leider van Slagwerkgroep Amsterdam en artistiek directeur van het Festival Níts de la Mediterráneo. Hij was gastdirigent bij het Synergy Ensemble, de Sydney Contemporary Singers, het Orquesta Sinfónica del Mediterráneo, het Gaudeamus Ensemble en het Radio Metropole Orkest.