Concert 9 maart 2013 | Ensemble SCALA

Concert Ensemble SCALA | 9-3-2013, 14.30 uur | Korzo theater (Studio), Den Haag

Ensemble SCALA in Korzo

Dag in de Branding (Festival voor nieuwe muziek) besteedt deze editie extra aandacht aan het werk van componist Peter Adriaansz. Ensemble SCALA (met daarin o.a. het Fokker-keyboard) verzorgt het eerste concert van de dag en brengt zijn nieuwste werk in première, getiteld Scala I. Het sobere doch intrigerende en glanzende werk van Adriaansz is speciaal voor het ensemble in 31-toonsstemming gecomponeerd. Opmerkelijk daarbij is zijn intelligente gebruik van de boventonen. Verder staan op het programma werken van Nicola Vicentino, Ned McGowan en Steffen Krebber. Kaarten kunt u bestellen bij het Korzo theater te Den Haag (Prinsestraat 42).

 

Korzo presenteert tijdens festival Dag in de Branding een bijzonder portretconcert rondom de Haagse componist Peter Adriaansz. Adriaansz verricht in zijn werk onderzoek naar klank, vorm en zoals hij dat zelf noemt “hoorbare” wiskunde. Recentelijk vertonen zijn composities ook microtonale invloeden.

Ensemble SCALA is hét nieuwe ensemble voor microtonale muziek in Nederland dat door Stichting Huygens-Fokker (centrum voor microtonale muziek) is geïnitieerd. Bijzonder is dat het beroemde Fokker-orgel onderdeel van dit ensemble is geworden. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die gezamenlijk de grenzen verkennen van de kleurrijke mogelijkheden van microtonaliteit.

 

www.dagindebranding.nl/Files/Edities/027/027_Korzo_1.html

www.korzo.nl/nl/producties/scala-dag-de-branding   >>>

 

Ensemble SCALA


Raymond Honing, fluit


Michel Marang, klarinet


Manuel Visser, altviool


Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar


Anne Veinberg, keyboards


Ere Lievonen, Fokker-orgel


Glenn Liebaut, percussie

 

Programma

Peter Adriaansz: Scala I (2012) première


Nicola Vicentino: Musica prisca caput (1555)


Ned McGowan: Solar Neon (2010)


Steffen Krebber: Zerscheinen (2010)

 

 

Foto's van het concert  (Dag in de Branding - foto's: Danijel Mihajlovic)

 

Ondersteuning midificatie Fokker-keyboard

Het in 1963 gebouwde oefenklavier van Pels, behorende bij het Fokker-orgel, kon mede door een bescheiden bijdrage van het Olga Heldring Fonds (Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe) gerestaureerd en gemidificeerd worden. De modernisering van dit 'stomme' oefenklavier was van groot belang, aangezien het zo voor de organist mogelijk werd om op iedere locatie (met geluid!) te oefenen op een kopie van het 31-toons klavier, waardoor Stichting Huygens-Fokker minder afhankelijk is geworden van de beschikbaarheid van de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het originele 31-toons klavier zijn plaats heeft.