Nieuwsbrief

Onlangs is onze nieuwe Thirty-One uitgebracht, een 'journal' met informatieve en wetenschappelijke inhoud. Daarin is een nieuwsitem opgenomen onder de naam micro-actualiteiten. Tevens wordt er nieuws over de stichting met de concertaankondigingen meegestuurd. Dit samen vormt de nieuwsbrief. Er zal overigens ook nog jaarlijks een aparte nieuwsbrief verschijnen aan het eind van ieder seizoen.
Al het nieuws uit het verleden zal op deze pagina terug te lezen zijn.

 

Laatste nieuwsbrief

Micro-actualiteiten, zomer 2009

 
Het jaar 2009 is voor Stichting Huygens-Fokker een bijzonder jaar. De renovatie van het
Fokker-orgel is onlangs door orgelbouwer Pels & Van Leeuwen succesvol voltooid. Ons unieke
31-toonsinstrument heeft vanaf heden een definitieve plaats in de BAM Zaal van het
Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam, waardoor de terugkeer van het Fokker-orgel in de
muziekwereld een feit is geworden. Dit heuglijke gegeven is op 17 mei 2009 gevierd met een
verrassend inwijdingsconcert. Er is een dwarsdoorsnede van het concertaanbod van seizoen
2009-2010 ten gehore gebracht, waaronder hoogtepunten uit het repertoire van het Fokkerorgel
door onze vaste organist Joop van Goozen, improvisaties door Guus Janssen, oude
muziek door barokensemble La Barca Leyden en een nieuwe compositie van Danny de Graan,
waarin de nieuwste technische mogelijkheden van het Fokker-orgel, dat recentelijk van MIDI
In en MIDI Out is voorzien, tot klinken zijn gebracht.

Een ander belangrijk feit dat vermeld dient te worden is dat de nieuwe Huygens-Fokker
website begin 2009 gelanceerd is op internet. Onze oude website was weliswaar zeer
uitgebreid maar onvoldoende uitnodigend om te lezen, en dus aan vervanging toe. De website
van Stichting Huygens-Fokker is nu na een volledige vernieuwing nog informatiever geworden.
Sinds 2008 heeft Huygens-Fokker ook een nieuwe domeinnaam, namelijk www.huygensfokker.
org . Nieuw is tevens de Bohlen-Pierce site. Nadat de stichting de gehele originele
Bohlen-Pierce documentatie door Heinz Bohlen geschonken heeft gekregen, is ook de Bohlen-
Pierce site ondergebracht op onze nieuwe website:
http://www.huygens-fokker.org/bpsite/index.html

Als centrum voor microtonale muziek heeft Stichting Huygens-Fokker verder het afgelopen
jaar verscheidene activiteiten geformuleerd om kennis over microtonaliteit op diverse
doelgroepen over te brengen, waaronder studieprogramma’s, workshops, lezingen en
educatieve projecten voor verschillende leeftijdsgroepen. Tevens is er na enige tijd weer een
nieuwe uitgave van Thirty-One, ons tijdschrift over microtonaliteit, waarvan dit, onder redactie
van Bob Gilmore, het eerste resultaat is.

Sander Germanus
directeur Stichting Huygens-Fokker

 Foto: Maarten Klijn          

Overzicht uitgevoerde concerten (vanaf 2009)

Zondag 27 november 2022 | Kleine Zaal | Featuring the Quarter- tone Extended Clarinet

De Amerikaanse virtuoze en energieke klarinettist Gregory Oakes presenteert zijn nieuwe 'quarter-tone extended clarinet' die onlangs speciaal voor hem is gemaakt. De polymicrotonale klanken die zullen ontstaan tussen zijn kwarttoonklarinet en de vijfdetonen van het Fokker-orgel vormen de basis van dit buitengewone concert. Samen met Fokker-organist Ere Lievonen en componist/fluitist Ned McGowan speelt hij een daverend programma waarbij het experiment niet geschuwd wordt. Op het programma staan werken van o.a. Ned McGowan, Christopher Hopkins, Alan Theisen en Miika Hyytiäinen.
Lees hier meer.

 


Zo 30 mei 2021, 11.00 | Kleine Zaal | jazztrio Dsilton | Georg Vogel


Na het zeer succesvolle optreden van microtonale jazz improvisator Georg Vogel (1988) tijdensMicroFest Amsterdam 2019 is hij dit jaar terug met de Oostenrijkse musici David Dornig en Valentin Duit, waarmee hij al jaren het duizelingwekkende jazztrio Dsilton vormt. Via zijn M-Claviton bespeelt Vogel het Fokker-orgel. Het Weense trio voert werken uit waarin zij jazz, progressieve rockelementen, traditionele Alpenmuziek, polyfonie en seriële 31-toonscomposities combineren. Tickets zijn online en telefonisch te koop. Lees hier meer.

 

13 maart 2022, 13.30 | Kleine Zaal | De microtonen van Anatolië

In veel muziekstijlen, zoals traditionele Turkse muziek, is een vorm van microtonaliteit eenvanzelfsprekendheid. Dit past perfect bij het Fokker-orgel waar microtonen op kunnen klinken. Samen met de inmiddels internationaal bekende Turkse gitarist Tolgahan Çoğulu, die een akoestische microtonale gitaar ontwikkelde, verkent Fokker-organist Ere Lievonen de wereld van de traditionele en moderne Turkse muziek. Lievonen en Çoğulu vertolken volksmuziek en nieuwe werken van onder anderen Cengiz Arslanpay en Ardashes Agoshian. Lees hier meer.


 

13 maart 2022, 11.00 u. | Kleine Zaal | HyperTheremin meets HyperOrgan

Het Fokker-orgel aangestuurd door computers is bekend terrein. Maar dat het instrument totlevenkomt door eenpaar zwevende handen is nieuw. Componist Jan-Bas Bollen brengt met zijn HyperTheremin elektronische muziek gecombineerd met visuals naar een nieuw level. Als een dirigent zonder orkest laat hij de muziek van het orgel samenvallen met zijn eigen klankwerelden en klankbeelden. Alsof het grootse orgel opeens een soort Theremin is geworden. Dat biedt vrijheid en ongekende mogelijkheden. Op deze manier geeft hij je een hallucinerende oorwassing. Meer hier.

 

23 oktober 2021, 11.00 | Kleine Zaal | Sweelinck, Bach and Beyond

Organist Laurens de Man (1993) neemt de luisteraar in dit programma mee op een 45 minuten durende reis. Van Sweelinck naar Bach via de lijn van leraar-leerling en verder terug in de tijd naar Vicentino, de grondlegger van de 31-toonssysteem. Vervolgens maakt De Man een uitstap naar een aantal 20ste eeuwse Nederlandse componisten die de specifieke mogelijkheden van het orgel benut hebben. Tot slot volgen we de route van Sweelinck naar Bach in omgekeerde volgorde terug. Tickets zijn online en telefonisch te koop. Lees hier meer.

 

 

26 september 2021, 20.00 u. | Kleine Zaal | Fokker organ revisited!

Organist en componist Jacob Lekkerkerker keert na vier jaar terug naarde Kleine Zaal van Muziekgebouw om het Fokker-orgel te bespelen. Ditmaal neemt hij altviolist Oene van Geel mee. Hoogtepunt van de ochtend is de première van Lekkerkerker’s compositie met vijfhonderd jaar klankgeschiedenis van Amsterdamse orgels en klokken. Op het programma staat tevens Jan Pieterszoon Sweelinck, Hans Eugen Frischknecht uit het Fokker-orgelrepertoire en een improvisatie van Lekkerkerker en Van Geel op Samuel Barber’s Adagio for Strings. Meer hier.

 

 

 

ONLINE! | Zo 11 juli 2021, 20.00 uur | Laboratonium 4

Ook de vierde editie van het Laboratonium zal in het teken staan van het experiment met (micro)tonen. Zo staat nieuw werk van verschillende jonge en gearriveerde componisten op het programma, waarbij het Fokker-orgel wordt aangestuurd door een computer. Met werken voor het Fokker-orgel van Guus Janssen, Boris Bezemer, Bart van Dongen, Wouter Snoei en René Uijlenhoet.

met o.a. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer.

 

 

Zo 27 juni 2021, 11.00 | Kleine Zaal | Romantiek in middentoonstemming

Eerste organist van het Fokker-orgel én rots in de microtonale branding Ere Lievonen presenteert deze ochtend het muzikale resultaat van een meerjarig onderzoeksproject van Stichting Huygens-Fokker om romantisch orgelrepertoire in de middentoonstemming uit te voeren waarbij doormoduleren wél mogelijk is. Aan alleskunner Ere Lievonen de nobele taak om de bevindingen te verklanken. Op het programma staan werken van beroemde negentiende-eeuwse componisten als Anton Bruckner en César Franck. Ere Lievonen, Fokker-orgel (m.m.v. een gastmusicus)

Meer hier.


Zo 12 december 2021, 11.00 | Kleine Zaal | Trio SCALA uitgelicht

Speciaal voor dit concert wordt de 'harde kern' van Ensemble SCALA uitgelicht, namelijk het microtonale instrumententrio, bestaande uit 31-toonsgitaar, 96-toonspiano en 31-toonsorgel. Gitarist Stefan Gerritsen, pianiste Anne Veinberg en organist Ere Lievonen voeren trio's, duo's en solowerken uit en geven de toehoorders een mooie gelegenheid om deze markante instrumenten beter te leren kennen. Op het programma staan o.a. werken van Joachim F.W. Schneider en Juan Felipe Waller.
Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar / Anne Veinberg, Carrillo-piano / Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer
.

 

 

Zo 17 januari 2021, 11.00 | Kleine Zaal | Romantiek in middentoonstemming

Prijswinnend organist Laurens de Man is als tweede organist van het Fokker-orgel terug in hetMuziekgebouw. Ditmaal staan de tijdgenoten van Henk Badings centraal. Naast een werk voor het 31-toonsorgel van Badings zelf, een componist die relatief veel werken in de 31-toonsstemming heeft gecomponeerd, staan er op het programma orgel- en pianowerken van diverse Nederlandse componisten, die alle in de middentoonstemming uitgevoerd worden. Tickets zijn online en telefonisch te koop. Lees hier meer.

 

 

Zo 13 december 2020, 11.00 | Kleine Zaal | Hommage aan Lemkes & Vos

Joseph Puglia en Emmy Storms, twee topviolisten, geven een historisch concert met werk voorvioolduo en begeleiding, gecomponeerd in de middentoonstemming en de 31-toonsstemming. Zij brengen hiermee een hommage aan het bekende Nederlandse vioolduo Bouw Lemkes en Jeanne Vos. Op verzoek van Joseph Puglia klinkt tevens een reprise van het monumentale 'Synaesthesia Suite' van Kate Moore, dat in 2014 speciaal voor hem is gecomponeerd. Tickets zijn online te koop. Lees hier meer over het concert.

 

 

Zo 4 oktober 2020, 11.00 | Kleine Zaal | Anne Veinberg in de hoofdrol

Anne Veinberg (1986) is als pianiste van Ensemble SCALA een bekende in het Muziekgebouw. Teropening van seizoen 2020-2021 zal Veinberg een concert geven op het Fokker-orgel, de Carrillo-piano en een conventionele vleugel. Daarnaast zal zij musiceren met de Mexicaanse componist/laptop-kunstenaar Felipe Ignacio Noriega. Op het programma staan werken van Felipe Ignacio Noriega, Christopher Trapani, improvisaties van Anne Veinberg zelf en nog veel meer. Een niet te missen ervaring! Tickets zijn online te koop. Lees hier meer over het concert.

 


Zo 1 maart 2020, 11.00 | Kleine Zaal | Ensemble SCALA | The Americans


Dat ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan de microtonale muziek al geruime tijd sterkin de belangstelling staat is af te leiden aan de vele initiatieven die daar op dit gebied worden ontplooid. De voorkeuren voor microtonale systemen kunnen echter wel per regio verschillen. Om deze reden speelt Ensemble SCALA een programma met een dwarsdoorsnede van de diverse microtonale muziekstijlen die op het Amerikaanse continent te vinden zijn. Tickets zijn te koop bij de kassa van het Muziekgebouw. Lees hier meer over het concert.

 


Zo 19 jan. 2020, 11.00 | Laurens de Man, orgel | Consonanze Stravaganti


Onder de titel 'Conzonanze Stravaganti' zal de jonge en getalenteerde organist Laurens de Maneen bijzonder orgelconcert geven. Voor zijn eerste kennismaking als organist met het 31-toonsorgel heeft hij werken geselecteerd uit verschillende stijlperiodes, met op het programma componisten die, zoals hij het zelf omschreef, 'de scherpe kantjes van de middentoonstemming opzochten'. Een mooie uitdaging voor een musicus die voor zijn jonge leeftijd al zeer ervaren is. Tickets zijn te koop bij de kassa van het Muziekgebouw. Lees hier meer.



 

 

MicroFest Amsterdam 2019

Een eendaags festival voor microtonaliteit op zondag 1 december 2019 in het Muziekgebouw. Een gezellige muzikale dag voor iedereen die van afwijkende stemmingen en microtonaliteit houdt. Losse concerten zijn 13,50 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost slechts 33 euro. Dit mag u niet missen! Lees hier meer over.

 

 

 



 

 

Zo 29 sept. 2019, 11.00 | Kleine Zaal | Carte Blanche voor Ere Lievonen

In het najaar van 2019 is het precies 10 jaar geleden dat organist Ere Lievonen zijn eersteconcert gaf op het gerenoveerde Fokker-orgel. Sinds 2009 is hij de vaste organist van dit bijzondere 31-toonsorgel dat zich in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ bevindt. De hoogste tijd om hem in de schijnwerpers te zetten met een carte blanche concert. Op het programma staan onder andere werken van Bernardo Storace, Juhani Nuorvala, Pier Damiano Peretti en composities van Ere Lievonen zelf, die door hem en drie gastmusici worden uitgevoerd. Tickets zijn te koop bij het Muziekgebouw. Lees hier meer.



Zo 26 mei 2019, 11.00 | Kleine Zaal | De goddelijke routine | Andriessen Festival

In het oeuvre van Louis Andriessen neemt het orgel geen prominente plaats in: slechts één orgelwerk staat er op zijn naam. Hij componeerde De goddelijke routine – typische Andriessen-titel – voor de 125e geboortedag van zijn vader, componist Hendrik Andriessen, in 2017. Ere Lievonen speelt een bijzonder programma op orgel en klavecimbel met werken van zowel vader als zoon Andriessen, aangevuld met muziek van Andriessens oud-leerlingen Martijn Padding en Calliope Tsoupaki. Lees meer.



Zo 12 mei 2019, 11.00 | Kleine Zaal | The Theremin Stories | Carolina Eyck

Carolina Eyck, één van de beste vertolkers op de theremin ter wereld, staat deze ochtend als gastmusicus centraal ineen concert rond dit mysterieuze instrument. In 2019 is het namelijk precies honderd jaar geleden dat de theremin door Léon Theremin werd uitgevonden, een elektronisch muziekinstrument waarbij de speler het instrument niet aanraakt. Carolina Eyck (1987) zal met 'The Theremin Stories' een overzicht geven van hoe de theremin tijdens de afgelopen honderd jaar heeft geklonken. Zij wordt daarbij begeleid door organist Ere Lievonen en componist Wouter Snoei.Lees hier meer. Tickets bij het Muziekgebouw.|


Zo 14 april 2019, 11.00 | Kleine Zaal | Jan Hage bedwingt 't 31-toonsorgel


De speciale gastmusicus van dit ochtendconcert is de bekende Nederlandse organist Jan Hage, die een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek is. In 1995 werd hij benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag en in 2011 van de Domkerk in Utrecht. Aan Jan Hage nu de taak om alle zwart-wit-blauwe toetsen van het Fokker-orgel te bedwingen. Het programma bevat werken uit het repertoire van het 31-toonsorgel, composities uit de eerste helft van de vorige eeuw, oude muziek en twee improvisaties. Lees hiermeer. Tickets bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 


Zondag 3 maart 2019, 11.00 | Kleine Zaal | Microfobia | Ensemble SCALA

Wie is er bang voor kleine toonsafstanden? Met dit nieuwe programma zet Ensemble SCALA de(micro)toon door composities uit te voeren die alle gebaseerd zijn op een verschillende verdeling van het octaaf. Zo klinken er naast de vijfdetonen van het 31-toonssysteem ook kwarttonen van het 24-toonssysteem, derdetonen van het 19-toonssysteem en de volledig zuivere tonen van de boventoonreeks. Op het programma o.a. nieuw werk van Sebastian Dumitrescu en ook een geleide improvisatie in 'just intonation' van Melle Weijters. Lees hier meer over het concert. Kaarten kunt u bij het Muziekgebouw reserveren.


Zondag 13 jan. 2019, 11.00 | Kleine Zaal | Renaissance & de 21ste eeuw

Vokalprojekt 31, begeleid door Ere Lievonen op het 31-toonsorgel, is een baanbrekend ensemble vanvijf vocalisten, dat 31-toonsmuziek uit de Renaissance, vroege Barok en de huidige eeuw uitvoert. Zo staan zij wederom garant voor uitvoeringen van eigenzinnige werken uit het tijdperk van de middentoonstemming én de 21ste eeuw. De vier 31-toonsmadrigalen uit 1555 van de Italiaanse componist Nicola Vicentino en enkele madrigalen van Carlo Gesualdo mag u niet missen. Hedendaags werk van componist/luitist Andreas Arend en Miranda Driessen zal ook uitgevoerd worden. Lees hier meer. Tickets bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 


Zondag 11 nov. 2018, 11.00 u. | Het Euler-orgel van Fokker | Kleine Zaal


Dat professor Adriaan Fokker het 31-toonsorgel in 1950 heeft laten bouwen is bekend. Maar dat hijin 1943 als curator van het Teylers Museum mede het initiatief nam om het zogenaamde Euler-orgel te laten bouwen, weten slechts weinigen, ook aangezien het orgeltje al sinds lange tijd onspeelbaar is. Een prachtige gelegenheid om 75 jaar na de oplevering van het Euler-orgel te onderzoeken hoe het instrument ooit heeft geklonken! Met historische werken van Jan van Dijk, Henri Carf en Martin J. Lürsen én een nieuw werk van componist Gijsbrecht Roijé. Lees hier meer. Kaarten kunt u bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

Zondag 30 sept. 2018, 11.00 uur | Dans, Dans, Dans! | Kleine Zaal |

Tijdens dit eerste concert van het nieuwe seizoen zullen drie dansers choreografieën uitvoeren opmuziek die organist Ere Lievonen speelt op het 31-toonsorgel. Voor de gelegenheid gaat de glaswand van de Kleine Zaal open, waardoor zij de vrijheid hebben om zowel binnen als buiten de zaal te dansen. De werken op het programma sluiten op bijzondere wijze aan op het thema 'dans', omdat de componisten allen ooit als muzikaal begeleider verbonden waren aan een dansacademie, zoals Martijn Padding, Christina Oorebeek, Martin Lo-A-Njoe en John Cage. Lees hier meer over het concert. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.


Zondag 13 mei 2018, 11.00 uur | Laboratonium 3 | Kleine Zaal | 

Ook dit seizoen organiseert Stichting Huygens-Fokker weer een concert vol nieuwe composities en experimenten voor 31-toonsorgel, 96-toonspiano, laptop & electronics. Zo staat op het programma een nieuw werk van componist Ned McGowan, waarin een ontstemd straatorgeltje uit Mexico centraal staat. Hans Leeuw bespeelt de electrumpet, Melle Weijters laat optelakkoorden horen en duo Off<>zz spelen een nieuwe impro-compositie. Tevens de première van een compositie van de Zuid-Afrikaanse componist Michael Blake, waarbij trommelklanken uit het Fokker-orgel komen. En nog veel meer!Lees meer hier. Kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 


Zondag 8 april 2018, 11.00 uur | Ligeti Festival |
Kleine Zaal | 

Speciaal voor dit concert arrangeerde Ere Lievonen, de vaste bespeler van het Fokker-orgel, piano- en klavecimbelwerken van György Ligeti voor het unieke 31-toonsorgel. Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan de door Ligeti bewonderde componist Conlon Nancarrow, die met zijn ‘Study No. 21’ voor pianola een voor mensenhanden onspeelbaar stuk componeerde. Verder op het programma intrigerende werken van Mauricio Kagel, Kevin Volans en Hans Otte. En nog veel meer! Lees meer hier. Kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.


 

Zo 25 maart 2018, 11.00 uur | Op avontuur met Moosbrugger | Kleine Zaal |

De Oostenrijkse musicus Alexander Moosbrugger is naast organist, klavecinist en programmeur tevens componist, waarbij hij combinaties van nieuwe en oude muziek in zijn werk niet schuwt. Zijn interesse in het ‘horen’ als compositorisch uitgangspunt heeft hem er in het verleden toe bewogen om naast muziek ook filosofie in Wenen te studeren. Moosbrugger neemt u deze ochtend mee op luisteravontuur. Als gastspeler op het Fokker-orgel wordt hij muzikaal vergezeld door fluitist/componist Ned McGowan op de contrabasfluit. Lees hier meer. U kunt kaarten bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

 

Zondag 25 februari 2018, 11.00 uur | Kleine Zaal |  MICRO|IMPRO  |

Julián Carrillo en Adriaan Fokker hebben beiden hun leven gewijd aan microtonen, maar zij kwamen ieder uit op een ander toonsysteem. Deze twee verschillende systemen zijn op papier onverenigbaar en toch blijken de instrumenten die voor deze stemmingen zijn gebouwd in de praktijk goed samen te klinken. Harpiste Ernestine Stoop zal dit concert te gast zijn met haar zeldzame Carrillo-harp. Er zullen nieuwe werken én bestaande composities uit het repertoire van deze bijzondere microtonale instrumenten uitgevoerd worden door o.a. Ere Lievonen en Anne Veinberg. Lees meer hier. Kaarten kunt u bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

Zo 14 jan. 2018, 11.00 uur | De kunst van Nauwluisterendheid | Kleine Zaal|

Met de vreemdsoortige term ‘nauwluisterendheid’ in de titel van dit concert doelde professor Adriaan Fokker onder meer op de kleine toonsafstanden van het 31-toonssysteem waarbij de stemming nauw luistert. Aan het daarin gespecialiseerde Ensemble SCALA de taak om muziek met microtonen uit te voeren, zodat ook het publiek de kunst van nauwluisterendheid onder de knie kan krijgen. Op het programma staat onder andere nieuw werk van Arnold Marinissen (1966) en de Finse componist Juhani Nuorvala (1961). Lees hier meer. U kunt kaarten bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

 

Zondag 26 november 2017, 11.00 uur | Kleine Zaal |  MICRO|IMPRO  |

Gitarist Bram Stadhouders (bekend om zijn eigenzinnige gitaarspel) en gitarist Melle Weijters (betrokken bij Stichting Huygens-Fokker en de microtonale muziek) zullen afwisselend maar ook gezamenlijk het Fokker-orgel via laptops aansturen met hun gitaar. Stadhouders zal zich voornamelijk richten op zijn enerverende improvisaties en Weijters op nieuwe microtonale toepassingen binnen de jazz en blues. De verschillen in aanpak tussen beide heren zullen tevens naar voren komen in een gezamenlijke improvisatie. Lees hier meer. U kunt kaarten bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

 

Zondag 1 oktober 2017, 11.00 uur | Kleine Zaal | Fokker-orgel XL! |

Speciaal voor dit concert wordt het unieke akoestische Fokker-orgel uitgebreid met realistische digitale orgelklanken (in het 31-toonssysteem gestemd) zodat grote werken voor orgel uit de 19de en 20ste eeuw nu ook perfect in de middentoon-stemming uitgevoerd kunnen worden. Op het programma staat o.a. Hilbert's Hotel van Rozalie Hirs klinken, waarbij de elektronische geluiden uit het 31-toonsorgel lijken te komen. Vaste Fokker-organist Ere Lievonen zal bij drie werken worden bijgestaan door organist Maarten Havinga. Lees hier meer. Kaarten kunt u bij het Muziekgebouw aan 't IJ reserveren.

 

 

Zondag 21 mei 2017, 11.00 uur | Kleine Zaal | Laboratonium 2 |

Een spannend concert met wederom nieuwe werken voor 31-toonsorgel, laptop & electronics, waarbij de nieuwste elektronische mogelijkheden worden gebruikt om met het Fokker-orgel en de Carrillo-piano muzikale experimenten uit te voeren. Zo zal ook de première van een nieuwe compositie voor 31-toonsorgel gespeeld worden van Charles Corey, die in Seattle de conservator van de instrumenten van Harry Partch is. Een solowerk voor Carrillo-piano uit de kring van componisten rond Bruce Mather uit Montréal zal tevens worden uitgevoerd. Lees meer over het concert. (Tickets reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.)

 

 

Zo 23 april 2017, 11.00 | Duizelende zangklanken | Vokalprojekt 31 |

Dit ochtendconcert zal in het teken staan van een baanbrekend 31-toonsproject, genaamd Vokalprojekt 31, een ensemble van vier zangers brengt 31-toonsmuziek uit de renaissance en de tegenwoordige tijd en zal begeleid worden door het unieke Fokker-orgel. Gezamenlijk zullen zij op fascinerende wijze muziek in de middentoonstemming én de 31-toonsstemming uitvoeren uit de renaissance/vroege barok en de tegenwoordige tijd, waaronder een nieuwe première. Werken van Vicentino, Costa, Arend en Germanus. Lees hier meer. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

 

Zo 12 maart 2017 11.00 | Kleine Zaal | Lekkerkerker beroert 't Fokker-orgel

De organist van de Oude Kerk van Amsterdam, Jacob Lekkerkerker, staat bekend om zijn fantasievolle improvisaties en eigenzinnige klankwereld door gebruik te maken van elektronica, draaitafels en DJ-apparatuur. Zo vloeien improvisaties met klassieke orgelklanken, soundscapes en elektronische muziek in elkaar over. Hij wordt hierbij muzikaal bijgestaan door Alfredo Genovesi, die de elektronica verzorgd. Een bijzondere belevenis waarbij hij naast het Fokker-orgel zeker ook de luisteraars zal beroeren. Lees hier meer over het concert. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

Zo 15 januari 2017, 11.00 uur | SCALA | Blast from the past | Kleine Zaal |

Onder de titel ‘Blast from the past’ duikt Ensemble SCALA composities uit zijn korte geschiedenis op. Er zullen hoogtepunten uit het repertoire worden uitgevoerd die speciaal voor het ensemble geschreven zijn, namelijk de werken Na van Gijsbrecht Roijé, 3 pezzi molto simili van Lucio Garau en Gallium van Sander Germanus, In the Blink of an Eye van Danny de Graan en Unruh van Joachim Schneider. Een luisterrijk overzichtsconcert met een frisse noot en een klemtoon op de afgelopen 6 bewogen jaren van Ensemble SCALA. Lees hier meer. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

 

Zondag 4 december 2016, 11.00 uur | Kleine Zaal | Van hier tot Tokio |

Na succesvolle concerten met Indonesische gamelan en de Chinese erhu (Chinese viool) is dit seizoen Japan aan de beurt om het Fokker-orgel met een traditioneel instrument aan te vullen en wel met een shakuhachi-fluit, bespeeld door de bekende fluitist Harrie Starreveld. Vaste Fokker-organist Ere Lievonen zal Starreveld begeleiden, alsook I-lly Cheng (live electronics). Tijdens dit concert zullen werken worden uitgevoerd van diverse componisten van hier in Nederland tot Tokio in Japan. Zo klankrijk als de instrumenten zijn, zo kleurrijk wordt dit concert. Lees hier meer. U kunt tickets reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

Zondag 2 oktober 2016, 11.00 uur |
Kleine Zaal | In de geest van Huygens


De beroemde natuurkundige Christiaan Huygens had de geest toen hij in 1691 de 31-toonsstemming bedacht en hierover publiceerde. Maar wat beoogde Huygens met dit systeem? En wat voor invloed zou dit op de toekomstige muziek kunnen hebben gehad? Het Fokker-orgel zal door de jonge en getalenteerde organist Maarten Havinga bespeeld worden, die de afgelopen jaren zijn affiniteit met nieuwe klanken en frisse microtonen aan het licht heeft gebracht. Met zijn bevlogenheid zal hij de luisteraar op onderzoek meenemen naar hoe muziek de afgelopen eeuwen had kunnen klinken. Lees hier meer. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

Zondag 22 mei 2016, 11.00 uur |
Kleine Zaal | Pimp My Organ 4Ever!


Pimp My Organ 4Ever! brengt gloednieuwe composities en bewerkingen voor 31-toonsorgel, waarbij het Fokker-orgel opnieuw met laptops wordt bestuurd en wordt opgepimpt. Tevens zal de 96-toonspiano tijdens de première van Lhorong van Juan Felipe Waller en Manoeuvre van Brechtje van Dijk aan het instrument worden toegevoegd. Naast diverse nieuwe werken, waaronder een stuk van Felipe Ignacio Noriega Alcaraz en pianiste Anne Veiberg op het 31-toonsorgel, klinkt er een improvisatie door Melle Weijters op gitaar én het Fokker-orgel. Met een geestig werk van Ben Wallet eindigt het concert. Lees hier meer. U kunt tickets reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

 

Zondag 24 april 2016, 11.00 uur | 4 voeten, 4 handen | Susanne Kujala

Tijdens het concert 4 voeten, 4 handen wordt de vaste Fokker-organist Ere Lievonen net als in 2014 aangevuld door Susanne Kujala, een Duits-Finse organiste die gespecialiseerd is in hedendaagse orgelmuziek. Naast organiste is Susanne Kujala tevens een professionele klassieke accordeoniste. Ere Lievonen en zij zullen 'quatre-mains' nieuw geschreven werken van o.a. de componisten Christina Oorebeek, Hannu Pohjannoro, Lauri Supponen en Sebastian Dumitrescu uitvoeren. Al met al een klankkleurrijk programma waarbij het Fokker-orgel voor de tweede keer deze eeuw quatre-mains bespeeld zal worden. Meer over het concert hier. U kunt tickets reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

Zondag 20 maart 2016, 11.00 uur | 'Het woord aan het woord'

Hoe verhoudt het woord zich ten opzichte van de muziek? In dit geval eens niet doelend op het gezongen woord maar juist op het gesproken woord, aan de hand van poëzie. Een interessante zoektocht naar hoe twee kunstvormen elkaar kunnen beïnvloeden. Aan dit uitzonderlijke concert werken componisten mee die tevens gepubliceerde dichters zijn. Daarnaast zijn enkele bekende dichters uitgenodigd die uiteraard hun eigen woord zullen voordragen. Met Lieke Marsman, Han van der Vegt, Maria van Daalen, Samuel Vriezen, Rozalie Hirs en Danny de Graan. Ere Lievonen begeleidt het gehele gezelschap op het Fokker-orgel. Lees hier meer over het concert. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

7 februari 2016, 11.00 | Betoverende microtonen in de 16de & 17de eeuw

Johannes Keller, klavecinist en specialist in zeldzame middentoonmuziek met meer dan de 12 gebruikelijke tonen per octaaf, zal zowel het 31-toonsorgel als zijn eigen 'chromatisch-enharmonische' klavecimbel bespelen. Op het programma staan meerdere componisten, zoals Georg Muffat, Ascanio Mayone en Nicola Vicentino, die in de 16de of 17de eeuw pogingen hebben ondernomen om de middentoonstemming uit te breiden zodat er naar tot dan toe onbereikbare toonsoorten gemoduleerd kon worden. Johannes Keller wordt in meerdere werken muzikaal vergezeld door violiste Eva Saladin. Lees hier meer over het concert. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

 

 

 

MicroFest Amsterdam 2015

Een eendaags festival voor microtonaliteit op zondag 29 november 2015. Een gezellige muzikale dag voor iedereen die van afwijkende stemmingen en micro-tonaliteit houdt. Losse concerten zijn 12,50 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost slechts 30 euro. Dit mag u niet missen! Lees hier meer over.

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 november 2015, 11.00 | SCALA's Spectrum | Ensemble SCALA

Tijdens het openingsconcert van MicroFest Amsterdam 2015, een eendaags festival voor microtonale muziek, trapt Ensemble SCALA af met een programma vol premières. Nieuwe werken van Danny de Graan, Eric Verbugt en de Duitse componist Joachim Schneider omlijsten enkele korte composities die worden uitgevoerd in kleine bezetting. Het brede klankspectrum van Ensemble SCALA, met als onderdeel daarvan het Fokker-orgel, zal hierbij in al zijn diversiteit worden belicht. Hoe klinken bijvoorbeeld de boventonen van een fluit of klarinet, of de microtonen op een altviool of een gitaar? Al deze vragen zullen tijdens dit concert op uiterst avontuurlijke wijze worden beantwoord. Lees hier meer over het programma. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

 

Zondag 13 september 2015, 11.00 |
Meet the Fokker Organ | Ere Lievonen


Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Muziekgebouw zal op het 31-toonsorgel, ofwel het Fokker-orgel, gevarieerde en verrassende muziek uitgevoerd worden, speciaal voor iedereen die eens kennis wil maken met concerten in het Muziekgebouw en in het bijzonder met dit unieke instrument. Van oude muziek tot moderne muziek, tijdens dit concert komt het allemaal aan bod, met als hoogtepunt een nieuwe impro-compositie van Guus Janssen. Uiteraard zal een duidelijk voorbeeld van 31-toonsmuziek op het programma niet ontbreken. Lees hier meer over het programma. Tickets kunt u reserveren bij de kassa van het Muziekgebouw.

 

Zondag 26 april 2015, 11.00 uur |
Hilbert's Hotel | Honing & Lievonen |


Deze ochtend zal de langverwachte première van Hilbert's Hotel van de Nederlandse componiste Rozalie Hirs plaatsvinden, een spectraal werk waarbij het 31-toonsorgel wordt aangestuurd door laptop. Dit betekent overigens allerminst dat er dit concert geen uitvoerende musici hun opwachting maken. Fluitist Raymond Honing en vaste Fokker-organist Ere Lievonen zullen naast oude en nieuwe muziek onder andere Reflexions Sonores (voor fluit en Fokker-orgel uit 1980) van de Nederlandse componist Henri Carf (1899-1984) uitvoeren. Lees hier meer over het programma. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 12 april 2015, 13.30 | WMMF
| 'Solar Neon' | Ensemble SCALA |


In het Muziekgebouw zal een concert plaatsvinden met (post)minimal bewegingen en galactische boventoonklanken. Met weids uitzicht over het brede IJ kunt u genieten van de microtonen van Ensemble SCALA en het Fokker-orgel. Een hoogtepunt tijdens dit concert is Aleph 2 van de beroemde minimal componist Terry Riley voor ensemble. Spectrale tonen, zwevingen, harmonie en clusters met doorgaande ritmiek wisselen elkaar af in dit concert, uitgevoerd door het in hedendaagse en microtonale muziek gespecialiseerde Ensemble SCALA. Lees meer over het programma. Via het Muziekgebouw kunt u kaarten reserveren.

 

Zondag 1 maart 2015, 11.00 & 14.15 | De dag van het ingenieuze orgel

'De dag van het ingenieuze orgel' is een samenwerking van Stichting Huygens-Fokker, het Muziekgebouw en het Orgelpark waarbij het computerbestuurbare orgel in het middelpunt staat. 's Ochtends en 's middags zal een concert plaatsvinden in respectievelijk de Kleine Zaal van het Muziekgebouw (11.00 uur) en het Orgelpark (14.15 uur).
Speciaal voor deze dag keert Masato Suzuki terug als gastbespeler van het unieke Fokker-orgel. Naast Bach in middentoonstemming zal hij tevens een nieuw werk van de Britse componiste Rose Dodd uitvoeren. Lees hier meer over het programma. Reserveren via het Muziekgebouw.

 

 

Zondag 18 januari 2015, 11.00 uur | Jubileumconcert: 65 jaar Fokker-orgel

In 2015 is het 65 jaar geleden dat het Fokker-orgel door orgelbouwer Pels werd gebouwd, waarna het een plaats kreeg in het Teylers Museum te Haarlem. In 2009 kwam dit unieke instrument op de huidige plek te staan in het Muziekgebouw. Tijd om dit te vieren met een dwarsdoorsnede van het rijke en markante repertoire van het 31-toonsorgel van Adriaan Fokker. Op het programma staat o.a. oude muziek van Michelangelo Rossi en moderne werken van componisten als Danny de Graan, Peter Schat en Sebastian Dumitrescu. Kortom, een jubileumconcert met een feestelijk programma. Reserveringen bij het Muziekgebouw.

 

Zo 16-11-2014, 11.00 uur | Tonen Tussen Toetsen | Ensemble SCALA

De tonen die, in theorie, 'tussen de toetsen van de piano' zitten kunnen wel degelijk gespeeld worden op het Fokker-orgel, de 31-toonsgitaar en in het bijzonder op de Carrillo-piano, die 96 tonen en toetsen in het octaaf telt. Ensemble SCALA laat tijdens dit concert wederom veel van deze tonen klinken in spannende werken. Zo staat op het programma een première van de componist Lucio Garau. Naast onder andere werk van de oude meester Nicola Vicentino wordt een compositie gespeeld van de componist François-Gabriel Madden. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer over dit concert.

 

 

Zo 28-9-2014, 11.00 uur, Kleine Zaal | Guus Janssen & Melle Weijters |

In het concert MicroBlues staat geïmproviseerde muziek in de middentoonstemming, de 31-en 41-toonsstemming centraal. Guus Janssen (Fokker-orgel) en Melle Weijters (gitaar) onderzoeken gezamenlijk wat voor nieuwe mogelijkheden dit biedt voor de geïmproviseerde muziek, met in het bijzonder de blues. De afwisselende stijlen van de improvisaties en thema's worden ondersteund door het gebruik van de modernste computertechnieken, die tot een verrassend resultaat zullen leiden. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. Klik hier om meer te lezen over dit concert.

 

 

Zondag 4 mei 2014, 11.00 uur | Duo Hevans & 31-toonsorgel | Kl. Zaal

Duo Hevans (Henri Bok & Eleri Ann Evans) werd in 2005 opgericht en bestaat uit de buitengewone combinatie van basklarinet en tenorsaxofoon, en wil avontuurlijke programmering ontwikkelen waarbij diverse muzikale stijlen en technieken, waaronder microtonen, worden gebruikt. Samen met Ere Lievonen op het 31-toonsorgel zal het duo nieuwe werken ten gehore brengen. De bekende basklarinettist Henri Bok zal tevens een compositie met orgel uitvoeren. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Klik hier om meer te lezen over het concert.

 

Zondag 9 maart 2014, 11.00 uur | 4 handen, 4 voeten | Kleine Zaal

In dit concert voor vier handen (en vier voeten) wordt de reguliere Fokker organist Ere Lievonen vergezeld door Susanne Kujala, een Duits-Finse organiste/accordeoniste gespecialiseerd in hedendaagse orgelmuziek. Samen zullen zij voor hen geschreven nieuwe werken uitvoeren, van o.a. Joachim Schneider (Duitsland) en Sebastian Dumitrescu (Finland), en twee oudere werken voor twee organisten op het Fokker-orgel van Daniel Caux en Anton de Beer. Bovendien zullen beiden een orgelsolo uitvoeren op het Fokker-orgel. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. Klik hier om meer te lezen over dit concert.


Zondag 12 januari 2014, 11.00 uur | Suzuki bespeelt 't Fokker-orgel

Masato Suzuki is een begaafd Japans organist, pianist en dirigent. Hij is gespecialiseerd in zowel oude als hedendaagse muziek. Al sinds jaren geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland. Tijdens dit concert zal Masato Suzuki op het Fokker-orgel oude en nieuwe muziek ten gehore brengen in de middentoonstemming en in de 31-toonsstemming, dat reeds in 1691 werd beschreven door de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer over dit concert.

 

 

Zondag 8 december 2013, 11.00 uur | Morning of the Unexpected | SCALA |

Ensemble SCALA zal tijdens deze ochtend spannende en opmerkelijke 31-toonswerken uitvoeren. Op het programma staat de première van één van de pioniers op het gebied van microtonale muziek in Nederland, Gijsbrecht Roijé. Verder staat op het programma de eerste uitvoering op het echte Fokker-orgel van Scala I, een compositie van Peter Adriaansz. Het concert wordt afgesloten met Zerscheinen van Steffen Krebber. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer over dit concert.

 

Zondag 6 oktober 2013, 11.00 uur | Ere Lievonen | Terug naar Teylers |

Met dit concert duiken we de geschiedenis in van het Fokker-orgel, terug naar waar het instrument van 1950 tot 2000 heeft gestaan, namelijk in het Teylers Museum te Haarlem. In deze periode van 50 jaar is er een omvangrijk repertoire ontstaan dat door de jaren heen vaak in de aula van dit historische museum is uitgevoerd. Gedurende dit concert zal de muziek weer de sfeer van het oude Teylers uitademen. Het heden en het verleden komen zo bij elkaar. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer over dit concert.

 

Zondag 21 april 2013, 11.00 uur | Ere Lievonen | 'Het Laboratonium' |

In 'het laboratonium' vormen de grenzeloze muzikale en technische mogelijkheden van het Fokker-orgel het uitgangspunt voor nieuw gecomponeerde werken van meerdere getalenteerde jonge componisten. Dit concert vormt een denkbeeldig laboratorium van tonen waarin het Fokker-orgel niet alleen bespeeld wordt door vaste organist Ere Lievonen maar tevens wordt aangestuurd door laptop. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer over dit concert.

 

 

Zondag 17 maart 2013, 11.00 uur  | Kl. Zaal, Muziekgebouw | Finlandia |

Twee Finse uitvoerders: Mikko Perkola op viola da gamba en Ere Lievonen op het Fokker-orgel. Samen laten zij een zachte noorderwind door de Kleine Zaal van het Muziekgebouw waaien met een unieke combinatie van instrumenten gestemd in de middentoon-stemming. Premières van onder anderen de veelzijdige Finse componist Juhani Nuorvala maken dit concert tot een frisse muzikale gebeurtenis. Historische werken en nieuw geschreven composities klinken moeiteloos na elkaar. Als tegenhanger in het programma zal de Italiaanse componist Lucio Garau (1959) met zijn nieuwste werk het concert van warmbloedige klanken voorzien. Mikko Perkola, viola da gamba & Ere Lievonen, Fokker-orgel. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

Zaterdag 9 maart 2013, 14.30 uur | Korzo theater | Ensemble SCALA |

Dag in de Branding (Festival voor nieuwe muziek) besteedt deze editie extra aandacht aan het werk van componist Peter Adriaansz. Ensemble SCALA (met daarin o.a. het Fokker-keyboard) verzorgt het eerste concert van de dag en brengt zijn nieuwste werk in première, getiteld Scala I. Het sobere doch intrigerende en glanzende werk van Adriaansz is speciaal voor het ensemble in 31-toonsstemming gecomponeerd. Opmerkelijk daarbij is zijn intelligente gebruik van de boventonen. Verder staan op het programma werken van Nicola Vicentino, Ned McGowan en Steffen Krebber. Kaarten kunt u bestellen bij het Korzo theater Den Haag (Prinsestraat 42).

 

 

Zondag 10 februari 2013, 11 uur | Kleine Zaal | Dwarse Klanken |

Voor dit programma zijn een aantal uiteen-lopende composities geselecteerd die het rijke doch tegendraadse repertoire van het Fokker-orgel illustreren. Naast enkele oude en hedendaagse klassiekers, waaronder een compositie van de Vlaamse componist Bert Van Herck, zal nieuw speciaal voor het Fokker-orgel geschreven werk worden uitgevoerd van de componisten Miranda Driessen en Angus Barnacle, die eerder stukken hebben gecomponeerd met dwarse klanken. Op het Fokker-orgel speelt onze vaste organist Ere Lievonen. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

Zondag 30 december 2012, 11 uur | Kleine Zaal | Guus Janssen&Friends |

Tijdens dit concert, in het kader van The Art of the Trio, bespeelt Guus Janssen het bijzondere 31-toons Fokker-orgel. Als ervaren uitvoerder benut hij de unieke mogelijkheden van dit instrument maximaal. Vaste triopartners van Janssen, trompettist Marco Blaauw en trombonist Wolter Wierbos, gaan met hem een improvisatieduel aan. Componist, pianist en improvisator Guus Janssen is wars van traditionele scheidslijnen als genres en stijlen. Het Fokker-orgel is voor hem een ideaal medium voor kleurrijke improvisaties. Kaarten reserveren bij het Muziekgebouw a/'t IJ.

 

 

Zondag 2 december 2012, 11 uur | Kleine Zaal | 31 Steps to Heaven |

Ensemble SCALA speelt het derde jaar op rij in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw een programma met louter en alleen microtonale muziek. Op het programma staat o.a. een compositie van de vroegere Fokker-organist Anton de Beer. Ter gelegenheid van het 450 jarige geboortedag van Sweelinck klinken 2 werken in middentoonstemming. Het concert ‘31 steps to heaven’ wordt afgesloten met het gelijknamige werk van componist René Samson, een licht microtonaal werk waarbij 12- en 31-toons lijnen worden gecombineerd en strijd met elkaar leveren. Kaarten voor dit concert kunt u reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

Zondag 14 oktober 2012, 11 uur | Kleine Zaal | De clusters van Schat |

Peter Schat componeerde zijn Collages voor 31-toonsorgel in 1962 en leverde hiermee een van de meest markante werken voor het Fokker-orgel af. In één van deze delen, getiteld 'Clusters', schildert Schat een voor zijn tijd vooruitstrevend pallet aan klankkleuren. De andere werken op het programma zijn gecomponeerd rond dezelfde tijd als de compositie van Schat. Tevens wordt er door Ere Lievonen een compositie met clusters van Felipe Waller uitgevoerd voor Fokker-orgel en 96-toons Carrillo-piano. Kaarten voor dit concert kunt u reserveren bij het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

 

Zondag 20 mei 2012, 11 uur | BAM Zaal | In Memoriam Henk Badings |

Dit jaar herdenkt Stichting Huygens-Fokker het 25ste sterfjaar van Henk Badings (1907-1987). Zijn grote bijdrage aan het 31-toonsrepertoire zal met dit concert eer worden aangedaan. Badings componeerde werken voor het Fokker-orgel maar ook voor vioolduo Bouw Lemkes en Jeanne Vos. Een dwarsdoorsnede van de beste microtonale werken van Henk Badings is in het programma opgenomen. Met medewerking van Ere Lievonen (Fokker-orgel), Judith van Driel (viool) en Marleen Wester (viool). U kunt voor dit concert kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Programma

 

 

Zondag 11 maart 2012, 11 uur |BAM Zaal |
Geheim van de middentoon |


Organist Ere Lievonen ontrafelt aan de hand van eigenzinnige oude en nieuwe muziek het geheim van de ‘middentoon’. Deze concertochtend geeft antwoord op de vraag waarom de middentoon-stemming verdween en hoe deze in de moderne tijd weer toe te passen is. Naast een première zullen er op het 31-toonsorgel werken in middentoonstemming van de beroemde Italiaan Girolamo Frescobaldi en zijn tijdgenoten ten gehore worden gebracht. Voor dit concert kunt u kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Lees hier meer.

 

 

 

 

 

Primeur: MicroFest Amsterdam 2011
Een eendags festival voor microtonaliteit op zondag 11 december 2011. Een gezellige muzikale dag voor iedereen die van afwijkende stemmingen en micro-tonaliteit houdt. Losse concerten zijn 15 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost slechts 24 euro. Dit mag u niet missen! Lees hier meer over.


 

 

 

 

 

 

 

Zondag 13 november 2011, 11 uur |
BAM Zaal | Pimp My Organ 3
|

Voor het derde jaar op rij organiseert Stichting Huygens-Fokker samen met het Muziekgebouw aan 't IJ het concert Pimp My Organ! Het gecomputeriseerde Fokker-orgel zal ook nu weer opgepimpt worden met laptops en live-electronica. Tevens zal het 31-toonsorgel vanuit Australië met de nieuwste digitale mogelijkheden via het internet worden bespeeld door Warren Burt, die te zien zal zijn via een beamer. Op het programma staan verder werken van Christina Oorebeek en Marc Sabat. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 16 oktober 2011, 11 uur |
BAM Zaal | Carrillo versus Fokker |


Première Concert! Presentatie van de Carrillo-piano.
De 96-toons Carrillo-piano en het 31-toons Fokker-orgel zullen gedurende dit concert muzikaal met elkaar strijden en optrekken. Afgezien van bestaand repertoire zal dit zich uiten in een nieuw werk van de componisten Torsten Anders, Martin Lo-A-Njoe en Juan Felipe Waller. De duidelijke strijd tussen de twee instrumenten zal zich tevens vertalen in een impro-battle, uitgevoerd door de musici Maarten van Veen en Ere Lievonen. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw. Sponsors

 

 

Zondag 18 september 2011, 11 uur |
BAM Zaal | El Hotel Eléctrico | Films! |


Pianist en meester-improvisator Hugo van Neck begeleidt op het Fokker-orgel onder meer de fascinerende film El Hotel Eléctrico van Segundo de Chomón uit 1908, met in de hoofdrollen actrice Julienne Mathieu en de regisseur zelf. Geestige, spannende en surrealistische scenes worden tijdens deze voorstelling van kleur voorzien door improvisaties op het 31-toonsorgel in de vernieuwde BAM Zaal. De films zullen kort voor aanvang ingeleid worden door filmkenner Theodore van Houten. U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 15 mei 2011, 11 uur |
BAM Zaal | Het Ariadne-project |


Een bijzonder cross-over concert met muziek van Claudio Monteverdi en tijdgenoten, alsook een korte 31-toons kameropera van de jonge Berlijnse componist en luitist Andreas Arend op basis van Monteverdi's solo aria Lamento d'Arianna, het enige overgebleven deel uit zijn opera L'Arianna dat helaas verloren is gegaan. Op het programma staan composities van Claudio Monteverdi en anderen. Zij hielden zich bezig met bijzondere muziek-theorieën, zoals over chromatiek, thematische coherentie en stemmingen, wat in die tijd leidde tot nieuwe doch aansprekende muziek.
Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 17 april 2011, 11 uur | BAM Zaal |
31-toonsmuziek boven 't IJ |


Organist Ere Lievonen zal hoog boven het IJ spannende en begoochelende 31-toons muziek ten gehore brengen. Naast het feit dat er op het Fokker-orgel gloednieuw werk zal klinken, waaronder een compositie van Wim de Ruiter en James Hewitt, zullen er gedurende dit concert stukken van grote meesters van de oude muziek worden uitgevoerd. Deze werken werden in de middentoonstemming gecomponeerd, een stemming waarop het Fokker-orgel is gebaseerd en waarbij de tonen niet op gelijke afstand van elkaar staan. Hierdoor kunnen zuiverdere tertsen gespeeld worden die men zeker gehoord moet hebben!
Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 20 maart 2011, 11 uur | BAM Zaal |
Boem Boe Bali! |

Gamelan is kenmerkend voor de Indonesische klassieke muziek. 31-toonsmuziek is een typisch Nederlandse uitvinding die hier tot ontwikkeling is gebracht. In de 31-toonstemming van het Fokker-orgel liggen mogelijkheden om exotische melodieën en harmonieën weer te geven. Deze klanken sluiten goed aan bij de stemmingen van metallofonen en gongketels waaruit de gamelan muziek o.a. bestaat. Een smeltkroes aan exotische klanken zal gedurende dit markante concert het resultaat zijn. U kunt kaarten bij het Muziekgebouw reserveren.

 

Zondag 27 februari 2011, 11 uur | BAM Zaal |

Pimp My Organ 2 |

Wegens groot succes in december 2009, nu het vervolg op Pimp My Organ! Het gecomputeriseerde Fokker-orgel zal gedurende dit concert wederom bestuurd worden door laptops. Hiervoor hebben twee componisten een nieuw werk gecomponeerd, waaronder de Mexicaanse componist Sebastian Velasco en de New Yorkse componist en Gaudeamus Muziekprijs-winnaar van 2007, Christopher Trapani. Verder werken van Verduin, Benard, Pfeiffer, Mensingh en fluitist Jos Zwaanenburg die samen met organist Ere Lievonen een eigen (gereviseerde) compositie zal uitvoeren. Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw.


 

Zondag 19 december 2010, 11 uur | BAM Zaal | Ongetemperde bioscoop|

Deze voorstelling brengt film en live muziek samen in een bioscoop van ongetemperde tonen. Pianist en meester-improvisator Hugo van Neck begeleidt op het Fokker-orgel de film Aelita van Yakov Protazanov, met o.a. in de hoofdrollen Yuliya Solntseva, Igor Ilyinsky en Nikolai Tsereteli. In de BAM Zaal zullen slechts de orgelpijpen en de filmbeelden te zien zijn. Spannende, dramatische en humoristische scenes worden gedurende deze voorstelling kracht bijgezet door de klanken van het 31-toonsorgel. De film zal om 11 uur worden ingeleid door filmkenner Theodore van Houten. Reserveringen bij het Muziekgebouw.

 

 

Zondag 28 november 2010, 11 uur | BAM Zaal | Microtonaliteiten |

Gedurende dit concert zal het Fokker-orgel onderdeel zijn van een zevenkoppig ensemble voor microtonale muziek, onder de nieuwe naam: Ensemble SCALA. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die in deze samenstelling de grenzen zullen verkennen van de kleurrijke 31-toonsstemming van het Fokker-orgel. Er zal een scala aan nieuwe klanken ten gehore gebracht worden, waarbij er nieuw en bestaand werk klinkt. Op het programma staan werken van o.a. René Samson, Steffen Krebber, Ned McGowan, John Bull en Nicola Vicentino.
U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 10 oktober 2010, 11 uur |
BAM Zaal | Organic Movements |


Tijdens dit concert zal organist Ere Lievonen een aantal nieuwe 31-toonswerken ten gehore brengen. Onder andere de Vlaamse componist Bert Van Herck en de Nederlandse componiste Christina Oorebeek zijn gevraagd een nieuw stuk voor het Fokker-orgel te componeren. Er zal tevens een oudere compositie (2002) voor dit unieke instrument in première gaan van Sander Germanus die volledig door laptop wordt uitgevoerd. Naast dit nieuwe repertoire klinkt er ook vroege barokmuziek van Ascanio Mayone, Giovanni Maria Trabaci en Tarquinio Merula.
U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Gaudeamus Muziekweek | 12-9-'10, 12.30 | Ere Lievonen, Fokker-orgel |

Op zondag 12 september 2010 vindt er in de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ een bijzonder concert op het Fokker-orgel plaats in het kader van de Gaudeamus Muziekweek. Maar liefst 10 premières staan op het programma waar 11 componisten speciaal voor deze gelegenheid aan hebben gewerkt. Deze microtonale composities worden uitgevoerd door organist Ere Lievonen en laptops. De componisten zijn Janco Verduin, Steffen Krebber, Hector Bravo Benard, Martin Lo-A-Njoe, Michiel Mensingh, François Gabriel Madden, André Douw, Sean Winters, Christian Pfeiffer, Joseph Michaels en Iván González Escuder. Toegang gratis

 

Zondag 30 mei 2010, 11 uur |
BAM Zaal | Hans Kox 80 jaar


Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van componist Hans Kox organiseert Stichting Huygens-Fokker in samenwerking met het Muziekgebouw aan 't IJ een uniek concert rond Kox' gehele 31-toons oeuvre. Dit oeuvre is door het bijzondere contact van Hans Kox met professor Adriaan Fokker tussen de jaren vijftig en zeventig ontstaan. Zijn strijkkwartet, vioolduo en andere microtonale stukken voor piano, viool & bariton zullen worden uitgevoerd. Daarnaast zal organist Ere Lievonen alle werken voor het Fokker-orgel ten gehore brengen, namelijk het Larghetto, 3 epigrammen voor 31-toonsorgel en Passacaglia en Koraal. Lees meer
Kaarten kunt u reserveren bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 21 maart 2010, 11 uur | BAM Zaal | Nieuwe oogst/Oude meesters

Organist Joop van Goozen, sinds de jaren negentig specialist in de bespeling van het Fokker-orgel, zal tijdens dit concert een interessante verzameling van zowel oude als nieuwe 31-toonsmuziek ten gehore brengen. Zo zullen er naast oude meesters van de middentoonstemming, ook beproefde stukken uit het vaste repertoire klinken, waaronder een werk van Peter Schat. Fluitist Jos Zwaanenburg, tevens bekend als componist en bespeler van de open-kleppenfluit, zal als gast samen met Joop van Goozen nieuw werk uitvoeren. Speciaal voor dit concert heeft Zwaanenburg een nieuwe compositie gemaakt.
U kunt kaarten bestellen bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 21 februari 2010, 11 uur | BAM Zaal | Guus Janssen beroert het Fokker-orgel

Guus Janssen bespeelt en beroert het microtonale Fokker-orgel en maakt daarbij gebruik van zowel een 12-toons toetsenbord als het 31-toons klavier. Speciale gast is klarinettist/ saxofonist David Kweksilber. Exclusief voor dit programma heeft Janssen enkele korte stukken en (jazz)thema’s voor het Fokker-orgel gecomponeerd, aan de hand waarvan hij onder meer de mogelijkheden van het improviseren met microtonaliteit zal beproeven. Als u wilt weten waar dit toe leidt en op zoek bent naar een ander geluid, dan moet u zeker komen luisteren naar dit spannende en onvoorspelbare concert! Kaarten kunt u bestellen bij het Muziekgebouw.

 

Zondag 14 februari 2010, 11 uur | BAM Zaal |Chinese Temperaturen

In het kader van het Chinese Opera Weekend gaan organist Ere Lievonen en erhu-speelster Fang Weiling dit concert op zoek naar overeenkomstige temperaturen (stemmingen) door o.a. te improviseren op een Chinees thema en een Chinese compositie uit te voeren. De erhu, in Westerse landen beter bekend als "Chinese viool", is een tweesnarig strijkinstrument dat regelmatig als solo-instrument of in ensembles en orkesten wordt gebruikt. Op het programma staat onder meer Bagatelle "Chinees" van Adriaan Fokker, de Suite van kleine stukken van Henk Badings en een geheel nieuw werk van Joke Kegel, genaamd Imaginary City. Kaarten reserveren bij het Muziekgebouw. Toegang gratis.

      

Concert | zondag 13 december 2009, 11 uur | BAM Zaal | Pimp My Organ!

Tijdens dit concert zal het Fokker-orgel worden bestuurd door laptops. De componisten Marc Sabat, Danny de Graan, Rozalie Hirs en Jos Zwaanenburg zullen een compositie voor het via MIDI bestuurbare Fokker-orgel componeren of met live-elektronica gaan werken. Daarnaast wordt er een compositie van Conlon Nancarrow ten gehore gebracht (mét elektronica en in een reinere stemming) en geïmproviseerd door Hubert-Jan Hubeek op een digitale saxofoon (gekoppeld aan het Fokker-orgel). Het 31-toons orgel zal, via de nieuwste elektronische mogelijk-heden, worden uitgebreid, opgepimpt en van gedaante veranderen.
Kaarten kunt u bestellen bij het Muziekgebouw.


La Barca Leyden | Concert: zondag 22 nov. 2009, 11 uur | BAM Zaal | 'De vijfde toon van Christiaan Huygens'


Tijdens dit bijzondere barokprogramma wordt, door middel van versieringen, enharmonisch toongebruik en barokimprovisaties, onderzocht wat voor effect het bestaan van een instrument als het Fokker-orgel zou hebben gehad op de muziek uit de tijd van Christiaan Huygens. Aan de hand van werken van componisten als Trabaci, Delusse, Huygens, Monteclair en Rossi zal barokensemble La Barca Leyden de muziekgeschiedenis zo nodig trachten te herschrijven. Raymond Honing - traverso, Valeria Mignaco - sopraan, Cees van der Poel - Fokker-orgel, Elske Tinbergen - cello.


Kaarten kunt u bestellen via de kassa van het Muziekgebouw.


Premièreconcert Fokker-orgel 11-10-2009, 11 uur | BAM Zaal, Muziekgebouw|
'31-toons muziek aan 't IJ'

Organist Ere Lievonen, naast Joop van Goozen de nieuwe bespeler van het Fokker-orgel, zal tijdens dit concert fascinerende 31-toons muziek ten gehore brengen. Naast het feit dat er op het Fokker-orgel nieuw werk zal worden uitgevoerd, waaronder de compositie Forma van Danny de Graan, zullen er stukken klinken van oude meesters van de middentoonstemming, waaronder een werk gecomponeerd door de beroemde Amsterdammer Jan Pieterszoon Sweelinck. Tevens zullen deze ochtend composities klinken uit het historische repertoire van het instrument, van o.a. Henk Badings en Ivan Wyschnegradsky. Kaarten kunt u bestellen bij het Muziekgebouw.

Inwijdingsconcert 17-5-2009, 11 uur | BAM Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
 
Na de renovatie van het Fokker-orgel zal de terugkeer van dit bijzondere instrument in de muziekwereld gevierd worden met een verrassend inwijdingsconcert. Er zal een dwarsdoorsnede van het concertaanbod van seizoen 2009-2010 te horen zijn, waaronder hoogtepunten uit het repertoire van het Fokker-orgel door organist Joop van Goozen, improvisaties door Guus Janssen, oude muziek door La Barca Leyden en een demonstratie van de nieuwste mogelijkheden op het Fokker-orgel door componist Danny de Graan.

 

Het gerenoveerde Fokker-orgel
orgelorgel
Het Fokker-orgel is onlangs volledig gerenoveerd door Pels & Van Leeuwen Orgelbouw te Den Bosch. Het instrument moest worden vernieuwd en omgebouwd tot een hypermodern orgel. Daarvoor zijn fondsen aangeschreven. Stichting Huygens-Fokker had deze financiële hulp hard nodig, anders dreigde dit unieke 31-toonsorgel verloren te gaan. Het Fokker-orgel is in mei 2009 definitief geplaatst boven de glazen wand van de BAM Zaal in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. Een mooiere locatie had de stichting zich niet kunnen wensen. In deze zaal kan men, door middel van concerten, presentaties/demonstraties en educatieve projecten, o.a. genieten van speciaal voor het instrument gecomponeerde microtonale muziek en het bijzondere muzikale erfgoed dat Christiaan Huygens (bedenker van het 31-toonssysteem) Nederland heeft nagelaten.
Lees hier meer over de renovatie.

 

 

Nieuws archief

Partituren gezocht! (Call for scores!)
Stichting Huygens-Fokker is immer op zoek naar nieuwe werken voor Fokker-orgel (31-toonsorgel), gecomponeerd voor een uitvoerder of voor een laptop die het instrument aanstuurt. Een combinatie van het Fokker-orgel en de Carrillo-piano is ook mogelijk (check de overeenkomstige tonen hier). Ingezonden composities worden beoordeeld op speelbaarheid en kwaliteit voordat een eventuele uitvoering wordt overwogen tijdens één van onze toekomstige Fokker-orgelconcerten.


In memoriam Bob Gilmore, 1961-2015
Vrijdag 2 januari 2015 is musicoloog en musicus Bob Gilmore op 53-jarige leeftijd overleden. Bob was jarenlang bestuurslid van Stichting Huygens-Fokker, redacteur emeritus van de Thirty-One Journal en bovenal een zeer warm en innemend mens. Als pleitbezorger van de microtonale muziek was hij een groot kenner van de muziek van o.a. Harry Partch, Ben Johnston en Horatiu Radulescu. Bekend is zijn boek Harry Partch: a biography (Yale University Press, 1998). Als uitvoerder was hij onderdeel van Trio Scordatura. Bob was de laatste jaren onder meer verbonden aan de Brunel University in Londen en het Orpheus Instituut te Gent. We zullen hem heel erg missen...

 

In memoriam Sjoerd Jan Brunia
Op 28 mei 2014 is Sjoerd Brunia plotseling overleden. Sjoerd was begin jaren '90 gedurende een jaar interim-directeur van Stichting Huygens-Fokker. Onder zijn leiding zijn er onder meer artikelen over microtonaliteit gepubliceerd en concerten georganiseerd. Hij was als trouwe bezoeker van de Fokker-orgelconcerten tot op het laatst zeer betrokken bij de activiteiten van de stichting. We zullen hem erg missen. Sjoerd is 67 jaar geworden.

 

Nieuws: aankoop Carrillo-piano door gift van N.A.G. en adviesbureaus
Een gulle gift van het Nederlands Akoestisch Genootschap en een gezamelijke bijdrage van zes bekende advies-bureaus, te weten Cauberg-Huygen, DGMR, LBP|SIGHT, M+P, Peutz én Wijnia-Noorman-Partners (WNP) hebben het (tot grote vreugde van Stichting Huygens-Fokker) mogelijk gemaakt om in het bezit te komen van de Carrillo-piano. Dit instrument is gebaseerd op het verfijnde 96-toonssysteem en kan feitelijk ieder interval en akkoord zuiver benaderen. De Carrillo-piano, of 96-toonspiano (óf 1/16-toonspiano) van het merk Sauter is ontwikkeld door een samenwerking tussen Julián Carrillo (1875-1965) en Carl Sauter in de 50er jaren v/d vorige eeuw en heeft vele componisten en musici geïnspireerd tot het componeren en uitvoeren van microtonale muziek. Lees hier meer over onze sponsors van dit bijzondere instrument.

 

Thirty-One

Thirty-One is het tijdschrift van Stichting Huygens-Fokker, een 'journal' over microtonale muziek met informatieve en muziekwetenschappelijke inhoud.

Zie de webpagina van Thirty-One op onze site (in het Engels). Ook te vinden via www.thirty-one.eu.

 

 

[omhoog]