Ensemble SCALA

Een microtonaal ensemble  

Ensemble SCALA is hét nieuwe ensemble voor microtonale muziek in Nederland dat door Stichting Huygens-Fokker (centrum voor microtonale muziek) is geïnitieerd om microtonaliteit te beleven binnen een scala aan klankkleuren. Bijzonder is dat het beroemde Fokker-orgel onderdeel van dit ensemble is geworden. De bezetting van Ensemble SCALA is dwarsfluit, klarinet, altviool, microtonale gitaar, Fokker-orgel, keyboards/Carrillo-piano en percussie. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die gezamenlijk de grenzen verkennen van de kleurrijke mogelijkheden van microtonaliteit. Het ensemble richt zich op belangrijke microtonale systemen, zoals de 31-toonsstemming, de 24- toonsstemming (oftewel kwarttoonstemming), de 19-toonsstemming en de reine stemming, met nadruk op de eerste. De naam van het ensemble is gebaseerd op het gelijknamige softwareprogramma Scala voor microtonale muziek van Manuel Op de Coul dat internationale bekendheid geniet. Ensemble SCALA heeft zich ten doel gesteld een scala aan nieuwe klanken ten gehore te brengen, waarbij er naast nieuw werk tevens bestaand werk uit de 16de en 17de eeuw gespeeld wordt. Zo bestaat het repertoire uit werken van o.a. Giacinto Scelsi, Jan Pieterszoon Sweelinck, Peter Adriaansz, Nicola Vicentino, Steffen Krebber, Charles Delusse, Ned McGowan, Joel Mandelbaum, Sander Germanus, Francois Grabriel Madden, René Samson, etc.

De noodzaak tot het oprichten van Ensemble SCALA is voortgekomen uit de behoefte om in Nederland en daarbuiten kennis over microtonaliteit te verspreiden, waarbij het belangrijkste boegbeeld van Stichting Huygens-Fokker, het unieke Fokker-orgel (een 31-toonsorgel gebaseerd op een vinding uit 1691 van de beroemde natuurkundige Christiaan Huygens), mee op reis genomen kan worden. De stichting is sinds 2009 in het bezit van een draagbaar Fokker-orgeltoetsenbord. Dit toetsenbord (een zogenaamd ‘stom klavier’) is al in 1963 gebouwd om (geluidloos) op te studeren, maar is in 2009 volledig van MIDI-techniek voorzien. Hierdoor kan het aangesloten worden op zowel het grote akoestische Fokker-orgel als op een computer die samples van het originele orgel voortbrengt. Dit instrument stelt Ensemble SCALA in de gelegenheid om ook buiten de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam (waar het 16 meter brede Fokker-orgel in 2009 is geplaatst) concerten te geven. Het draagbare/digitale Fokker-orgel kan zo als sterke vaste basis dienen voor de overige instrumenten die op hun beurt een akoestische context bieden. Concerten met het draagbare Fokker-orgeltoetsenbord zullen daarom altijd in combinatie met het ensemble plaatsvinden, aangezien een digitaal Fokker-orgel zonder begeleiding op een podium niet wenselijk is. Er is ook een voordeel aan het gebruik van het digitale Fokker-orgeltoetsenbord. Er kunnen namelijk ook andere stemmingen onder de toetsen van het manuaal geprogrammeerd worden, bijvoorbeeld de 19-toons of 24-toonsstemming, twee beproefde stemmingen. Op deze wijze kunnen diverse stemmingen gespeeld worden op het instrument, waardoor een brede kennis van de microtonaliteit via concerten door Ensemble SCALA uitgedragen kan worden.

 

De musici

Ensemble SCALA bestaat uit de volgende zeven musici:

Raymond Honing - fluit

Michel Marang - klarinet

Manuel Visser – altviool

Stefan Gerritsen - 31-toonsgitaar

Anne Veinberg - piano & masterkeyboards

Ere Lievonen - Fokker-orgel

Glenn Libaut - percussie

 

 

   Concerten

Microtonaliteiten

Gedurende dit concert zal het Fokker-orgel onderdeel zijn van een nieuw zevenkoppig ensemble voor microtonale muziek, genaamd Ensemble SCALA, voorheen het Huygens-Fokker Ensemble. De bezetting is Fokker-orgel, 31-toonsgitaar, altviool, dwarsfluit, klarinet, masterkeyboards en slagwerk. De musici zijn allen specialisten op het gebied van microtonale muziek, die in deze samenstelling de grenzen zullen verkennen van de kleurrijke 31-toonsstemming van het Fokker-orgel. Er zal een scala aan nieuwe klanken ten gehore gebracht worden, waarbij er naast nieuw werk, waarin gecomponeerde muziek zelfs samengaat met een vorm van improvisatie, tevens bestaand werk uit de 16de en 17de eeuw klinkt. Op het programma staan werken van o.a. René Samson, Steffen Krebber, Ned McGowan, John Bull en Nicola Vicentino.

 

 

U kunt kaarten reserveren bij het Muziekgebouw.
De kaarten zijn inclusief een drankje voor na het concert in het restaurant Star Ferry van het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

 

 

Zondag 28 november 2010 | 11 uur | BAM Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ

Prijzen: € 13,00 Normaal | € 10,50 Stadspas | € 10,50 CJP


www.muziekgebouw.nl/agenda/1261 | www.huygens-fokker.org

www.ensemblescala.com | www.ensemblescala.nl


Programma

René Samson  -  31 steps to heaven (2010, première)

John Dowland / Jacob van Eyck  -  Pavaen Lacrimae (1612)

John Bull  -  Fantasia (1613)

Steffen Krebber  -  Zerscheinen (2010, première)

Steffen Krebber - zimzum (2010)

Nicola Vicentino - Musica prisca caput (1555)

Gioanpietro del Buono  -  Sonata V sopra Ave Maris Stella, Fuga Cromatica (1641)

Ned McGowan  -  Solar Neon (2010, première)

 

Musici

Raymond Honing - fluit

Michel Marang - klarinet

Manuel Visser – altviool

Stefan Gerritsen - 31-toonsgitaar

Keiko Shichijo - piano & masterkeyboards

Ere Lievonen - Fokker-orgel

Adam Jeffrey - percussie

 

  

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS REAAL Fonds en het Muziekgebouw aan 't IJ. Bekijk de sponsors

 

     Foto's

 

Ensemble SCALA tijdens een repetitie